2011. augusztus 9., kedd

Divattörténet I.

Most pedig ismerkedjetek meg időrendi sorrendbe a babákkal és öltözékükkel. Legelső babám idő utazása a XIV. század. Vagy is a Gótikus kor. 

Íme a baba, Név szerint Gizellának szólítom.

 Jelen baba két ruhát hord. Egy úgy nevezett szűk ujjú, karcsúsított egyszerű anyagból készült úgynevezett cote. Derekára lazán szinte ékszerként funkcionáló övet helyeztek. A babán viszont van fehérnemű, bár én erről leírást nem olvastam. Mindene esetre kapott egy hosszú gatya féleséget, melynek nem varrtam össze az ülepét. (gondolom tudjátok miért)

 A cote fölé egy ujjatlan, un. surcote ruha került mely gazdag mintázattal. (megbocsátjátok, hogy jelen alkotás esetében még nem rendelkeztem gazdag mintázatú anyaggal). Az ujjatlan rész prém szegéllyel van kidolgozva. A mély kivágásnak viszont van egy nagyon érdekes neve: pokolablak. Bizonyára nagyon ördögien gondolkodtak akkor.

 Mind a két ruha uszállyal rendelkezik, ami formára van szabva félkörívesen. 

És ugye ne feledkezzünk meg a hajviseletről. Itt  babán nekem elszárnyalt a fantáziám mert ez a tömérdek fülkontynyi haj, nekem biztos a bokámig lehúzná a fejem. Mindenesetre a divathoz tartozott hogy nem voltak fedetlen fővel a nők. Kétoldalt elválasztott hajat hordtak befonva feltekerve. Ezeket merev hajdíszek, olykor "szarvak" díszítették. Főként fémből voltak. Vagy önmagukba, hordták, vagy fátyollal letakarva amit esetleg áll alatt össze fogtak.

1 megjegyzés:

Luna írta...

Nagyon ügyes vagy! Gizella arca is nagyon szép és a ruhái is.

Várom a folytatást :)

Ugye a végén majd lesz egy csoportkép a babákról???