2013. július 27., szombat

Egy eveszett baba


http://artfolkdesign.unas.hu/shop_ordered/1523/shop_pic/L-06.jpg

Amit most megtaláltam. Tehát csak annyira veszett el, amennyire eldugtam valahová. Szegénykémet még pőrén tartogatom. Ez egy matyó viseletes baba volt, de sajnos a ruhája besárgult, sok helyen már nem tartotta magát a ruha fazonja. Annak idején mikor lecsupaszítottam majd 10 éve nem volt még jó fényképezőm és nem csináltam róla képet. Viszont elterveztem, hogy megcsinálom újból a ruháját. Ám elég nehéz hozzávalókat találni.  ehhez hasonló volt a lány baba, mint ezen a mellékelt képen, csak azzal a különbséggel, hogy a blúza fehér volt. Sokat gondolkoztam már azon is, hogy akik népviseletes babát készítenek honnan szedik hozzá a megfelelő mintázatú anyagot. Mert ez a piros virágos anyag elég jellegzetes a népviseletes babáknál. A másik dolog ami érdekel, hogy kicsi méretben hogy lenne megoldható a pliszírozás. Mer  két milliméteres hajtás vasalgatásától égnek állna a hajam.

Amúgy visszatérve a babára. Érdekes, hogy maga a baba formája is a ruhához idomul. Nagyon karcsú derék, széles csípő az segít a szoknya érvényesülésébe. Ráadásul hosszú a dereka is, hogy a több rétegű szoknya is elférjen rajta. Ha jól emlékszem vagy három alsószoknyát hámoztam le róla. A baba haja rövid, hiszen a fejfedő alatt úgy sem látszik ki semmi. No készülhetnek akkor a kis pom-pomok.



2 megjegyzés:

Bambuc írta...

Szia

A népviselethez rekonstruáláshoz való kasmír anyagot például itt is vehetsz, bár piros alapú most nincs.

http://www.neptanckellek.hu/webshop/kasmir/mkasmirzold023/

Ha ismerősöd jár például Kolozsváron, ott a Fő térhez közel van egy olyan bolt, ahol a helyiek vásárolják még ma is a viselethez való anyagot.

Most csak ennyi jut eszembe. A lerakást meg vizesen kell csinálni, "lekörmölni" a rakásokat, majd levasalni, de ezt csak egyszer láttam élőben, és biztos nem könnyű. Előtte keményíteni kell az anyagot, akkor nem jön ki a rakás.

A szalagokat megveheted a Rölltexben, vagy a néptánckellékben is. Vagy veszel egy régi népviseletet és szétbontod, az is egy megoldás:-)

csevi írta...

Köszi Bambusz! Tanács megfogadva.:)