2011. április 21., csütörtök

Baba történelem 1

Mostanáig azon gondolkodtam blog írásnál mi a gyakoriság. No és mennyi kép kell hozzá? Egyáltalán kell e mindig kép? Az alkotásokat felraktam azt látom, de az még nem is szerepelt itt, ami miatt létrehoztam a blogot. Történetesen baba történelem és baba fajtákra gondolok. Talán azért mert folyton képekbe gondolkozom. Valljuk be színesebb. Így most írok egy kis történetet és utána majd beledolgozom szépen a képeket. Mi mást is tehetnék.

"A baba egyidős az emberiséggel. A gyermek maga készítette babáit a természetből vett anyagokból. Ilyen volt egy fa darab, melyre szénnel rajzolt arcot, ezt bugyolálta be nagy levéllel, bőr darabbal. De az igazi baba formájú babák rituális szertartás alkalmával jelentek meg. Ezekkel nem is játszottak. Agyagból formázták, vagy kőből fából faragták őket.
Ahogy a mezőgazdaság fejlődött egyre inkább előtérbe került, kevesebb lett a gyerekekkel végezhető munka, úgy kezdett el előtérbe kerülni a játékkal töltött idő. A gyermek játékaiban a felnőtt életet utánozta és tanulta a nemekre jellemző szerepeket. A lányok az anyaszerephez való felkészüléshez babákkal játszottak.
A baba különleges helyet foglal el a játékszerek között. Ő az ember kicsinyített mása.A babában a gyermek önmagát látja, életet ad neki, és babázás során kifejezi érzéseit, élményeit.
A falusi babák rongyból készültek. A falusi babáknak pálcikó babájuk volt. Egy fadarabot betekertek ronggyal, fejüknél vastagabban, majd behúzták egy másikkal erre rajzolták az arcot. Egy vékony rongyot felcsavartak kezének,lábának, majd szoknyát varrtak neki. Hajat is rongy darabból varrták fel, majd bevágták és befonták. A baba mindig a helyi viseletet tükrözte.
Egyes helyeken a paraszti családokban, minden lánynak megvolt a saját babája, amit másra át nem ruházhatott. Ez kabala baba volt, úgy tartották, ha a babának baja esik akkor a gazdáját is baj éri. Halála esetén a babát elégették.

A városi gazdag családoknál a vasárnapi baba volt. Ezek elődje volt a felnőtt alakú és arcú divat baba. (Régi divatbabákon mutatták meg a felnőtt ruhákat, ezt könnyebb volt kirakni a kirakatba is.) Ezek a babák porcelán fejűek voltak,ezért törékenyek, vagy viaszos fejűek ami érzékeny volt a hőre. Gondosan varrt bőr vagy textil testükre nagyon díszes ruhát adtak. De ha a baba feje eltört nagy volt a sírás, és várni kellett a következő ünnepre, míg összegyűlt a pénz.
Azért más könnyebben kezelhető anyagokból is készítettek babákat mint például fából. Ahogy fejlődött az ipar, úgy kerültek új anyagok a babakészítéssel kapcsolatban, és így jutottak el a mai törhetetlen, könnyen  tisztítható babákhoz"

Azért a mai napig nem tűntek el ezek a babák, mert kézművesek és iparművészek őrzik ezt a tűzet.

Nincsenek megjegyzések: