2011. június 29., szerda

Tanácstalanság

Borzalom. Eldöntöttem, hogy az orrotok előtt foglak bevezetni benneteket a baba készítés evolúciójába. És legnagyobb elkeseredésemre képtelen vagyok visszamenni az őskorba. Akkoriban még kéznél volt a csont. Ma még a létező legnagyobb csontoska sem elégíti ki az igényeimet, amit boltokba kapni PÉNZÉRT és képtelen vagyok összetákolni egy ősi babát. Pontosabban egy pólyást. Mi lesz így a nagy tervemmel?

2011. június 23., csütörtök

Új lakó

Gyűjteményem legújabb darabjára azért tettem szert mert, eljött az idő és a lányom kiérdemelte a saját Barbie babáját. Mivel nekem már van Barbie és Kent babám e termékcsalád eddig nem látott darabját tettem magamévá kinek neve Stacie. Elégé soványka, de a szeplős arca tetszik. Majd megpróbálok rá ruhácskát komponálni. Kent baba a lányomé, csak azért tettem oda, hogy lássuk a méretarányokat.

Tilda

Nem vagyok egy nagy rózsaszín habos-babos világ kedvelő, de a Tilda számomra újonnan felfedezett könyve még is tetszett. 
Igaz más könyvei is a birtokomba vannak, de azokból az állatkákat szeretem.


És hogy még se legyen rózsahabos, csináltam egy kék kivitelt. A kedvenc színem.

2011. június 18., szombat

Öltöztetős mágneses "Blythe" baba

Jó dolog a várakozás meg a vágyakozás. Gyűjteményemből ugyanis hiányzik egy igazi szemszín váltós Blythe baba.
Aztán kellett volna egy öltöztetős baba, amit a leánykám is tud használni, lévén, hogy neki a bújtatós öltöztetés még nem megy. Igen ám de a papír öltöztetős hamar tönkremegy. Így tartóssá tettem textilből.
Ehhez rajzolni kellett babát. Mivel fejből nem tudok komponálni, hát lógtam a képkeresőn egy tetszetős pofiért. Így jött a képbe a Blythe baba illusztrációs rajza. Kinyomtattam papíron majd ablakra ragasztottam a képet és rá a textilt majd átmásoltam a kontúrokat. A színezés már egyedi. A ruha is hasonló módon született. Egyenlőre még csak egy. És mivel lapos hát kitömtem ragasztós flizzel. Majd beleraktam mágnest is. De inkább képekben mesélek.

 Ím hol a kép amit festettem. Pamut anyagra akril festékkel. Bevallom imádtam csinálni.


A festés után formára vágtam a ragasztós flizt, elejére hátuljára külön - külön. Aztán a hátsó fejére és a test elejére mágnest helyeztem és ezt is ragasztóssal rögzítettem. Figyelem! A képen lévő mágnes nem lett jó, mivel gyenge. Varrás közben kicseréltem korongra, mert az erős. Viszont a súlya miatt muszáj körbevarrni a béléssel mert különben elmozdul a helyéről.


Eztán jön a neheze mivel ez nem kiforgatós. Úgy kell összerakni a kettőt, hogy passzoljon az eleje és a háta. Ez főleg a vékony kezecskék miatt igényel nagy figyelmet.Aztán sűrű cikk-cakk öltéssel körbe varrom. ÉS varrás után vágom le a felesleget. A mágnes okozhat nehézséget, mert ellöki a talpat, de itt szépen lassan felemelt talppal kell dolgozni. Itt készen is van a baba.


A ruhához, a fazon miatt még kell a baba rajza, hogy ne lógjon ki alóla semmi. Itt egy kis nyári ruhácska. Ellentétben a babával ezt előbb varrtam össze, majd utólag festettem csak az elejét. Ebbe is kell mágnest helyezni máskülönben nem tapad.


2011. június 7., kedd

Csíkok

Adva van egy farmer anyag kupac, meg egy olló. Az olló felaprította a farmert csíkokra. Hát most mi lesz belőle?
Így kezdődött.


Aztán elölről kezdtük. Abból lett... ja lent nézzétek.

Belül bélelve van. Na hordanátok?
Míg a virágot készítettem a fejemen volt. Rám sült. Télen biztos jobb ha melegít, de nyáron??? Legközelebb majd más anyagból kísérletezem.

2011. június 2., csütörtök

Harsány, de mégis megnyugtató színek

Hát kezdjük azzal, hogy végre jutott időm varrni. Aztán félkészen otthagytam a munkát mert merev betétet szerettem volna venni a bugyrom aljába. Indulás előtt bedobáltam a táskámba ezt-azt. Majd mentem az IKEA-ba. Itt veszem ugyanis a babák anyagát. Le is vágattam ami kellet, aztán álltam vagy negyed órát a pénztárba, mire bekukkantottam a táskámba. És mit találtam? A semmit. Nem volt nálam pénztárca. A szívbaj tört ki rajtam. Haza vánszorogtam, felkészülve arra, hogy le kell tiltanom a kártyámat. Kinyitom az ajtót és ki vigyorog rám? Na igen... a pénztárcám. Heveny idegbajomat muszáj volt varrással megnyugtatni. Így a kész bugyor kartont kapott az aljába. Ezt sajna nem lehet mosni. Bár remélem a viselője nem a sárba akarja hurcolni.


2011. június 1., szerda

Textil testű kerámia baba

Emlékeztek még a fehérneműs babára? Akkor megígértem, hogy megmutatom , hogy kell csinálni az alap babát. Aki vállalkozó szellemű az nyugodtan belevághat. Ami kell hozzá az a fej, karok és lábak. Amiket itt láttok az a saját öntőformám után készült. De bármiből lehetnek ezek a testrészek, nem muszáj kerámiának lennie. Lehet, papírmassza, levegőn száradó gyurma, műanya, akár fa is. Aki ahogy megtudja oldani.
Ehhez a babához ki kell szabni:
- 1x elejét
- 1x háta
- 1x háta lábrész
- 2x ujja
Mivel ez a baba hangsúlyos fenékrésszel rendelkezik, le lehet kényelmesen ültetni.

Műveleti sorrend: (számokhoz lásd a képeket)

1. Háta felső és alsó rész összevarrása (ez a feneke)
2. Eleje és háta vállrész összevarrása, ujja bevarrása.
3. Oldal összevarrása, majd a láb belső vonalának megvarrása, bevágása Y alakba.
4. Ivelt részeknél bevagdosni a szebb fordítás véget és kifordítani.


5. Arányok egyeztetése. Ha kell, levághatunk a kéz és láb hosszából, de mindenképpen maradjon legalább egy centi, amit behajtunk. A bőségre is figyelni kell, hogy beleférjen a végtag.
6. Ha a végtagok üregesek, érdemes egy kis tömőanyagot beletenni, hogy a test tömése ne csússzon bele.
7. Láb rögzítése a testhez. Egy centi mélyen apró fércelő öltéssel körbe öltünk, majd behajtjuk a széleket és így ráhúzzuk a végtagra a teste. Meghúzzuk a fércelő varrást. Ha mélyedés van rajta akkor egy kis ragasztóval is megerősíthetjük összehúzás előtt. Az én végtagjaimon lyukak vannak, így összehúzás után még a lyukakon keresztül is megerősítjük a végtag felvarrását.
8. Kitömjük a lábakat flizzel , majd a fenék részbe műanyag granulátum kerül, majd deréktól fölfelé megint fliz.
9. Tömés végén Egy merev pálcát helyezünk bele a testbe és összehúzzuk a nyakát rajta. ( a pálca megakadályozza a fej előre billenését, ha nem elég keményre tömtük)


10. Eligazítjuk a fejet a nyaknál és a mellkas lyukaknál fogva rögzítjük a testre.
11. A karokat megtöltjük műanyag granulátummal.
12. Majd felvarrjuk a karokat ugyan úgy mint a lábakat.
13. Térdnél, sűrű fércelő öltéssel meghúzzuk a térdet, így szebb ülő pozícióba igazítható a baba.
14. Íme  a kész baba. Már csak arcot kell rá festeni, hajat ragasztani és felöltöztetni.


Ugye hogy nem is olyan nehéz?
Jó munkát!